Svijet
0

Protesti u Francuskoj zbog deportovanja romske porodice na Kosovo

Klix.ba
Protesti u Francuskoj (Foto: AFP)
Protesti u Francuskoj (Foto: AFP)
Srednjoškolci su u četvrtak blokirali ulaze brojnih škola u Parizu i nekoliko drugih gradova u Francuskoj u znak protesta protiv deportacije stranih učenika.

Povod protestima je kontroverzno protjerivanje 15-godišnje Romkinje ranije ovog mjeseca. Leonardu Dibrani je privela policija za vrijeme školskog putovanja 9. oktobra i deportovala je na Kosovo, zajedno sa njenim roditeljima, braćom i sestrama, što je dovelo do velikog negodovanja i pritiska na francuskog ministra unutrašnjih poslova Manuela Vallsa, piše AFP.

Ljudi su se pobunili zbog nehumanog odnosa prema tinejdžerki, ukazujući na činjenicu da je bila prisiljena izaći iz autobusa u kojem su bile njene kolege iz razreda sa kojima je išla na izlet.

U četvrtak su srednjoškolci blokirali ulaz u nekoliko škola u glavnom gradu Francuske, protestirajući ispred kapija, što je dovelo do ometanja nastave u 14 škola u Parizu. Slični protesti održani su i u drugim francuskim gradovima, a nastavljeni su i na ulicama Pariza.

Komentari na društvenim mrežama sugerišu da se protesti izmjeste izvan škola u Parizu, kao i da dobiju jaču podršku u drugim gradovima te zemlje. Srednjoškolci traže povratak stranih učenika, koji su izbačeni iz zemlje, ističući kako svi imaju pravo na obrazovanje.

Francuske vlasti navode kako će djevojčica i njena porodica biti vraćeni u Francusku ukoliko se utvrdi da su nezakonito deportovani na Kosovo.

Politika protjerivanja stranih učenika se nastavila i nakon ovog slučaja, budući da je u subotu u Armeniju deportovan jedan učenik iz te zemlje.