Svijet
0

Protesti u Francuskoj se šire, Sarkozy najavio kazne

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u srijedu ujutro, odmah nakon povratka iz službene posjete Kini, posjetio stanovništvo pariškog predgrađa u kojem su u nedjelju izbili siloviti sukobi između mladih i policije, a zatim je u bolnici u Eaubonneu posjetio ozlijeđene policajce.

"Oni koji su preuzeli odgovornost za pucnjavu na policajce bit će sudski gonjeni zbog pokušaja ubistva", rekao je nakon izlaska iz bolnice.

"Siguran sam da ćemo pronaći one koji su pucali na policajce. Takvo ponašanje ne možemo tolerirati bez obzira na to u kojoj je mjeri pogibija dvojice mladića koji su se vozili na motociklu strašna činjenica", rekao je francuski predsjednik.

Jedan od ozlijeđenih policajaca u srijedu je izjavio kako je u noći s ponedjeljka na utorak izgledalo da će ih izgrednici pobiti.

"Znali smo da u predgrađima ima oružja, ali nikada se nije u tolikoj mjeri okrenulo protiv nas. Mladi su pucali na nas izbliza, stalno puneći oružje. Nikada to nisam vidio. Bilo je kao u filmu, pucali su na nas s razdaljine od 10 do 15 metara", ispričao je policajac.

Stanje je izuzetno zabrinjavajuće jer je u tri noći nereda ozlijeđeno 120 policajaca, prenio je Jutarnji.hr.

Lokalni policijski zapovjednik potvrdio je da je ministrici unutarnjih poslova Michele Alliot-Marie rekao kako se policajci na terenu boje.

"Kako ne biste bili u strahu kad mladići u vas upere pušku koju su izvukli iz rukava", rekao je zapovjednik.

Izgrednici koriste lovačko oružje koje je opasno na udaljenosti od 300 metara.

U noći s utorka na srijedu u predgrađu je bilo raspoređeno 1000 policajaca, a stanje su motrili i helikopteri te su razmjeri sukoba bili znatno manji.

No, izgredi su izbili u Toulouseu gdje je zapaljeno dvadesetak automobila, a dva požara u knjižnicama brzo su stavljena pod kontrolu.

Ministrica unutarnjih poslova Alliot-Marie rekla je kako se vjeruje da lokalne vođe bandi upravljaju nasiljem.

Ugledni dnevni list Le Monde opisao je sistem zapovijedanja u kojem tinejdžeri, neki od njih i samo 13 godina stari, primaju zapovijedi od starijih te pale kuće i automobile i viču "udari svinju", pri čemu se pod svinjom misli na policajca.