Svijet
0

Protesti u Brazilu nastavljeni bez obzira na ustupke vlasti

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlasti Brazila nisu uspjele da zaustave proteste širom zemlje iako su ukinule povećanje cijene cijene karata u javnom prevozu, što je i bio povod za nemir.

Neposredno nakon saopštenja odluke o ukidanju povećanja cijena, demonstranti su blokirali veće saobraćajnice u Sao Paolu i Braziliji a u državi Rio de Janeiro zabilježeni su sukobi sa policijom.

Gradonačelnik Sao Paola Fernando Hadad rekao je da je ukidanje povećanja cijena "velika žrtva" i najavio je smanjenja i drugih investicija.

Njegov kolega iz Rio de Janeira iznio je sličan stav, napominjući da će smanjenje cijena prevoza na godišnjem nivou grad koštati 225 miliona dolara.

Gradonačelnici Suaibe, Resifea, Joao Pesoa i drugih gradova nakon protesta ranije su najavili smanjenje cijena gradskog prevoza.

Međutim, demonstranti nisu reagovali na ovaj potez vlasti.

Jedan od demonstranata Camila Sena istakao je da više nije u pitanju cijena prevoza, već da je ljudima dozlogrdio sistem, da im je dosta svega i da jednostavno zahtjevaju promjene.

Policija je ispalila suzavac i gumene metke kako bi rastjerali demonstrante u Fortalezi na sjeveroistoku Italije. Sukobi su izbili nakon što je policija blokirala demonstrante. Prema nekim izvještajima, povrijeđeno je nekoliko osoba, uključujući i policiju.

Britanski BBC navodi da su tokom protesta demonstranti nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Nastavnik vrijedi više od Neimara", ukazujući pri tom na brazilsku fudbalsku zvijezdu.

Protesti u Brazilu su veći od onih održanih 1992. godine kada su demonstranti izašli na ulice, zahtijevajući opoziv tadašnjeg predsjednika Fernanda Colora de Mella.

Demonstranti širom Brazila ne protestuju samo zbog povećanja cijena gradskog prevoza već i zbog lošeg stanja javnih usluga, policijskog nasilja i korupcije u organima vlasti.