Svijet
3

Protesti širom svijeta protiv intervencije u Siriji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Širom svijeta su održani protesti protiv američkog napada na Siriju, a svjetski vođe zatražili su od Washingtona da sačeka rezultate izvještaja Ujedinjenih nacija, prije nego počne sa vojnom intervencijom.

Oko dvije stotine ljudi okupilo se ispred Bijele kuće iz protesta protiv vojnog udara na Siriju, a od kongresa su zahtijevali da kaže "ne" intervenciji.

"Oni žele još rata, mi kažemo ne ratu", uzvikivali su demonstranti“, noseći transparente na sa natpisima da je rat u Siriji temeljen na lažima.

Demonstranti su izašli i na ulice New Yorka, Indianapolisa te širom Louisiane i Michigana. U Kanadi su protesti održani ispred američkog konzulata u Torontu i ambasade u Ottawi.

Ispred američke ambasade u Beirutu okupillo se tri stotine ljudi, a protesti su se nastavili i narednog dana. Aktivisti su se okupili i na Filipinima i u Pakistanu, dok je papa Franjo održao petosatnu molitvu za mir u Siriji i zatražio od svjetskih vođa da svoje nacije "maknu od spirale tuge i smrti" te je naveo da "nasilje i rat vode samo u smrt".

I pobunjeničke grupe u Siriji protive se američkom vojnom udaru i tvrde da će to samo poslužiti američkim interesima.