Svijet
57

Protesti širom Njemačke: Jedni protiv islamizacije, drugi za toleranciju

Klix.ba
(Foto: EPA)
Hiljade Nijemaca danas je ponovo protestovalo protiv, kako navode, "islamizacije Evrope". Demonstranti su se oglušili na pozive njemačkih institucija i ponovo izašli na ulice kako bi iskazali svoje negodovanje zbog imigrantske politike.

Demonstrantima okupljenim u pokret poznat kao Pegida (Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada) nije smetala kiša ni hladno vrijeme kako bi još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo zbog sve većeg priliva izbjeglica iz afričkih i zemalja Bliskog istoka.

U isto vrijeme su održani i antiprotesti u Berlinu, Stuttgartu, Kelnu i Drezdenu koji su, kako navode organizatori, protiv ksenofobije i rasizma.

"Snažno se zalažemo za toleranciju i šaljemo poruku da su svi ljudi jednaki i da je svima potrebno dati šansu", poručeno je sa ovih skupova.

Vlasti u Kelnu odlučile su da ugase svjetlo na gradskoj Katedrali i tako poruče članovima Pegide da promoviraju ekstremiste.

Protesti Pegide održavaju se od oktobra prošle godine, a najmasovniji se desio prošlog mjeseca u Drezdenu kada se okupilo više od 17.000 ljudi.

Pegida je uzdrmala i politički vrh Njemačke, a njihovo djelovanje osudila je i kancelarka Angela Merkel.

U novogodišnjem govoru Merkel je kazala da lideri Pegide promoviraju predrasude i mržnju.