Egipat
0

Protesti se nastavljaju dok Vojno vijeće ne prihvati reforme

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prodemokratski aktivisti na centralnom kairskom trgu Tahrir obećali su u subotu da će ostati tu sve dok Vojno vijeće, koje je u petak preuzelo vlast nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubraka, ne prihvati njihov reformski plan, ne raspusti vladu i parlament i ne ukine vanredno stanje.

U dva saopćenja, objavljena tokom noći, ključna grupa organizatora protesta u Kairu zahtijevala je ukidanje vanrednog stanja koje je Mubarak koristio da bi ugušio svako neslaganje sa zvaničnom politikom.

U tzv. "narodnom saopćenju broj 1" zahtijeva se raspuštanje vlade koju je Mubarak sastavio 29. januara i parlamenta koji je izabran na spornim prošlogodišnjim izborima.

Druga grupa demonstranata, koja sebe naziva Unija revolucionarne omladine i ima sjedište u jednom od šatora na trgu Tahrir, za četiri sata je dobila 14.000 članova i takođe je tražila provođenje reformi.

Prva grupa reformista traži osnivanje prelaznog petočlanog predsjedničkog vijeća u kome bi bila četiri civila i jedno vojno lice.

Oni zahtijevaju osnivanje privremene vlade koja će pripremiti izbore, koji moraju biti održani u roku od devet mjeseci, i još jednog organa koji će imati zadatak da sastavi novi demokratski ustav.

Oni, takođe, traže slobodu za medije, strukovna udruženja i osnivanje političkih stranaka, kao i ukidanje vojnih sudova i sudova za vanredne situacije, javio je Reuters.

Neki organizatori protesta su najavili da će formirati odbor za odbranu revolucije i pregovaranje s vojskom.

Vojska je ranije u subotu saopćila da će sadašnja vlada upravljati državom do formiranja novog kabineta i da će zemlja poštovati sve međunarodne obaveze i sporazume.

Novinari zvanične novinske agencije MENA protestovali su u Kairu i Aleksandriji zbog, kako su u saopćenju naveli, "sramnog" načina izvještavanja te agencije tokom uličnih demonstracija proteklih 18 dana.

Saopćenje je potpisalo oko 30 od ukupno 400 novinara te agnecije.

Istovremeno, na stotine zaposlenih u državnim firmama nastavili su da protestuju u Kairu i gradovima u delti Nila, zahtijevajući bolje uslove rada i povećanje plaća.