Britanija
0

Protesti radnika pošti prije Božića?

SRNA
Radnici britanskih pošta mogli bi da stupe u štrajk prije božićnih praznika jer nije postignut napredak po pitanju plata, radnih mjesta i modernizacije.

Početkom mjeseca Brendan Barber, šef krovnog Kongresnog sindikata i posrednik u razgovorima dvije strane, rekao je da su protesti suspendovani do Božića kako bi se spriječila obustava isporuke pošiljki u najprometnije doba godine, ali da čekaju odgovore na rješenje krize.

Bili Hejs, generalni sekretar Sindikata radnika u komunikaciji, pisao je članovima sindikata  najavljujući štrajkove u narednih nekoliko nedjelja jer Kraljevska pošta odbija da ponudi dovoljno ustupaka, javljaju danas britanski mediji.

"Ukoliko ne vidimo dokaz o promjeni stava rukovodstva, ukoliko se ne postignu lokalni sporazumi i ostvaren značajan napredak u pravcu potpunog i konačnog sporazuma nama ne preostaje ništa drugo nego da stupimo u štrajk prije Božića",  navodi Hejs u pismu,  čiji sadržaj danas prenosi list "Dejli telegraf".

Međutim u pismu Hejsa navodi se da "Božić bez štrajka" nije bio dio privremenog sporazuma, piše list

Portparol Kraljevske pošte rekao je da je kompanija apsolutno opredjeljena za pregovore.

Dva talasa nacionalnog štrajka radnika pošti u oktobru uzrokovala su veliki zastoj u isporuci pošte i koštale su britansku privredu i maloprodajne firme jednu milijardu funti.