Italija
0

Protesti protiv mafije

SRNA
Desetine hiljada ljudi demonstriralo je protiv lokalne mafije u Kalabriji, na jugu Italije, osuđujući rastući uticaj moćnog klana Ndrangeta i zahtjevajući da se učini više u borbi protiv organizovanog kriminala, javlja mreža BBC.

Proteste je organizovao lokalni list nakon bombaškog napada na kuću predsjednika okružnog suda Salvatorea Di Landra, poznatog kao borca protiv mafije.

Procjenjuje se da je na ulice grada Ređo Lačabrija izašlo 40 000 ljudi, a većina učesnika protesta bili su učenici, studenti, članovi različitih organizacija i predstavnici lokalnih vlasti.

"Došlo je vrijeme da se počne poštovati zakon jer je to jedini uslov za razvoj, nova radna mjesta i dostojanstvo", rekao je jedan od učesnika.

Moto okupljanja bio je jednostavan: "Ne Ndrangeti!", a organizator je bio urednik lokalnih novina. 

"Od malih stvari mogu se stvoriti velike. Iako nas je ovdje malo, možemo da ohrabrimo ljude koji se plaše mafije da obavijeste policiju o sitnijim i krupnijim zločinima'', izjavio je jedan od demonstranata.

Demonstranti se slažu da protesti možda ništa neće promijeniti, ali ističu da je njihovo prisustvo veoma značajno i da bi svi trebali da se priključe borbi protiv mafije.
Procjenjuje se da su ovo bili najmasovnije demonstracije protiv lokalne mafije u Kalabriji.