Svijet
78

Protesti protiv Islamske države: U Turskoj 23 mrtvih i četiri slučaja linčovanja

Klix.ba
(Foto: AFP)
Protesti u Turskoj koje je potakla neangažiranost zvanične Ankare, a u vezi sa napadom Islamske države na kurdski grad Kobani, do četvrtka su odnijeli najmanje 23 života.

U gradovima Mardin, Adana i Siirt jučer je poginulo pet osoba. Turski Hurriyet javlja kako su linčovane četiri osobe, a troje ljudi je živo spaljeno. Ukupno trinaest osoba ubijeno je vatrenim oružjem.

Izgrednici u Mardinu tijela ubijenih su zavezali za automobil nakon čega su ih vukli ulicom.

Na autocesti u blizini mjesta Eruh ubijen je jedan 19-godišnji mladić. U srijedu je Molotovljevim koktelima napadnuta jedna benzinska pumpa pri čemu je ranjeno dvoje, a jedna osoba je izgubila život.

U četvrtak su zabilježeni nemiri ispred univerziteta u Ankari gdje je povrijeđeno više studenata.

Policija izvještava kako je čak 170 njenih službenika povrijeđeno, a privedeno je ukupno 217 demonstranata.

Prema posljednjim informacijama, demonstracije su zahvatile 68 distrikta i 27 provincija.

Demonstranti su do četvrtka djelimično ili u cijelosti uništili 263 javna objekta, 190 banaka, 80 ureda političkih partija, 216 policijskih i 30 privatnih automobila, piše Hurriyet.

U protestima učestvuju uglavnom Kurdi, ali i etnički Turci. Pogibije su uglavnom posljedica sukoba bandi, ali i okršaja između Kurda i radikalnih islamista.

Podsjećamo, nemiri su počeli u ponedjeljak kada su kurdske političke partije predvođene Radničkom partijom organizovale demonstracije nezadovoljstva zbog turskog nereagovanja na sukobe u Kobaniju. Grad na samoj sirijsko-turskoj granici strateški je važan za Kurde, ali i za militante Islamske države (IDIL).

Turska, koja se pridružila ratu protiv IDIL-a, za sada nije intervenisala kako bi pokušala pomoći kurdskim borcima.

Ankara se nalazi pred političkom odlukom da li da pomogne kurdski otpor koji ona povezuje sa Kurdskom radničkom partijom, frakcijom koju Ankara okrivljuje za separatističke težnje.