Svijet
5

Protesti povodom 1. maja: Pet povrijeđenih, devet uhapšenih u sukobima u Seattlu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Pet policajaca je povrijeđeno, a najmanje 10 osoba uhapšeno tokom protesta u Seattleu (SAD) kada su demonstranti počeli bacati molotovljeve koktele, kamenice, baklje i cigle u pravcu policije, saopćili su američki zvaničnici.

Demonstranti su se okupili povodom Praznika rada 1. maja, te mirnom šetnjom nastojali usmjeriti pažnju ka radničkim i migrantskim problemima tražeći povećanje plata kao i okončanje deportacija.

"Nažalost, večeras smo imali nasilje. Na sreću niko nije teže povrijeđen. Intervenisali smo kad su počeli sukobi i uništavanje imovine", kazala je načelnica policije u Seattlu Kathleen O'Toole.Policija Seattla je na društvenim mrežama objavila da je jedan policajac zadobio povredu glave kad je na njega bačen molotovljev koktel, drugog je pogodio kamen, dok je trećeg, kako navode, ugrizao jedan demonstrant. Detalji o povredama dvojice policajaca nisu objavljeni.

Iz policije navode da je devet osoba, među kojima i tinejdžerka, uhapšeno u nedjelju navečer. Jedna osoba je uhapšena zbog uništavanja imovine, pet za ometanja rada policije a troje za napad.

Pripadnici policijskih snaga upotrijebili su šok bombe i biber sprej kako bi rastjerali demonstrante koji su razbijali boce i prozore u jednom dijelu grada.