Protiv mjera štednje i korupcije
0

Protesti "Ogorčenih" na ulicama Madrida

SRNA
Nekoliko stotina demonstranata, takozvani "Ogorčeni", marširalo je danas ulicama španske prijestonice Madrida samo sedam dana pred održavanje izbora protestujući protiv mjera štednje, visoke stope nezaposlenosti i političke korupcije.

Demonstranti su marširali ispred centralne željezničlke stanice Atocha do trga Puerta del Sol, gdje je pokret i nastao, dok su nosili veliki crnobijeli transparent sa natpisom:"Promijenite model!".

"Moramo zaustaviti privatizaciju javnih službi kao što su zdravstvo i obrazovanje, potrebno je da zaštitimo naše socijalne službe od mjera štednje koje nameću tržišta", rekao je 24-godišnji student Juan Luis Artero.

Jedna grupa nosila je kartonsku giljotinu za koju navode da treba da bude upotrijebljena za korumpirane političare.

Drugi su nosili crni kartonski kovčeg sa lutkom koja predstavlja lidere dvije najveće španske političke stranke što, prema njihovim riječima, označava predstojeću smrt dvostranačke politike u Španiji.

Politički analitičar Josep Ramoneda rekao je da demonstranti iz pokreta "Ogorčeni" imaju malo uticaja na predizbornu kampanju jer, prema rezultatima predizbornih anketa, konzervativna opoziciona Narodna stranka ima veliku prednost nad vladajućim socijalistima.

Brojni demonstranti ne slažu se sa njegovim mišljenjem.
Pedesetogodišnji učesnik protesta Miguel Jete smatra da je pokret "Ogorčeni" već imao uticaja na svjest ljudi i da će se to vidjeti u podršci glasača manjim strankama i u porastu broja glasača.