Svijet
0

Protesti imigranata u 150 gradova SAD-a

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Imigranti i nevladine organizacije organizovale su proteste širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kako bi američke vlasti prihvatile Imigracijsku reformu.

Protesti su održani u New Yorku, Chicagu, Philadelphiji, Los Angelesu i još u oko 150 gradova u SAD-u. Demonstranti su poručili da žele da se prihvati Imigracijska reforma, koja je “zapela“ u američkom Kongresu uprkos naporima američkih predsjednika Georgea W. Busha i Baracka Obame.

VIše hiljada građana u New Yorku poručili su da će nastaviti sa protestima dok se ne prihvati reforma. Protestima su prisustvovali i poslanik Demokratske stranke u Predstavničkom domu SAD-a Nydia Velazquez, kandidat za načelnika općine New York Bill de Blasio i nezavisni kandidat Adolfo Carrion.

Izvršna direktorica Arapsko-američke zajednice u New Yorku Linda Sarsour kazala je da se više ne može čekati na prihvatanje te reforme te da je vrijeme da Kongres usvoji Imigracijsku reformu.

“Na stotine osoba je protjerano iz SAD-a. Danas smo se okupili u 150 gradova kako bismo poručili Kongresu da smo ponovno u pokretu i da je vrijeme za usvajanje imigracijske reforme", rekla je ona.

Sarsour je istakla da oko 11 miliona osoba ima pravo uzeti državljanstvo SAD-a i da imigracijska reforma treba biti usvojena prije izbora 2014. godine.

Predsjednik Predstavničkog doma John Boehner nije predložio ovu reformu na glasanje u julu ove godine, zbog čega je iz SAD-a protjerano oko 12 miliona imigranata.

U slučaju prihvatanja imigracijske reforme, strani studenti će imati privremeno legalni status tokom kojeg mogu završiti fakultet ili odslužiti vojsku. Nakon toga, oni će dobiti pravo na stalni legalni status čime im se otvara put za američko državljanstvo.

SAD