Svijet
0

Protesti imigranata širom USA-a

Sarajevo-x.com
Protesti stotina hiljada imigranata jučer su paralizirali američke gradove. U do sada nezapamćenim razmjerama imigranti su protestirali protiv planova američkog Kongresa da donese nove, strože zakone protiv ilegalne imigracije. Organizatori su 1. maj 2006. proglasili "Danom bez imigranata" te pozvali sve imigrante da taj dan ne dođu na posao, a njihovu djecu da ne odu u školu.

Cilj protesta je bio ne samo demonstrirati brojnost i snagu hispanoameričke zajednice pred predstojeće kongresne izbore, nego i izazvati poremećaj u mnogim granama američke ekonomije koje ovise o jeftinoj imigrantskoj radnoj snazi.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Procjene agencije AP navode da je u jučerašnjim uličnim protestima sudjelovalo preko milijun ljudi, od čega su najveći bili u Los Angelesu i Chicagu, svaki sa oko 400.000 sudionika. U drugim dijelovima zemlje je broj prosvjednika bio daleko manji, a u nekim slučajevima, kao na Floridi, prosvjednici su se suočili s anti-imigrantski raspoloženim protu-prosvjednicima.

Na protestima su se uglavnom nosile američke, ali i meksičke zastave, a mnogi od prosvjednika su nosili majice s natpisom "Ja sam ilegalni imigrant, pa što?". U Chicagu, gdje prosvjednici uživaju otvorenu podršku Katoličke crkve, su se prosvjednicima pridružili i imigranti irskog i poljskog podrijetla, kao i karizmatični demokratski senator Barack Obama.