Gaza
0

Protesti desetina hiljada Palestinaca - poziv na nacionalno jedinstvo

FENA
(Foto: AP)
Desetine hiljada Palestinaca protestuje u utorak u centru grada Gaze, pozivajući na palestinsko jedinstvo, saopćio je portparol Ministarstva unutarnjih poslova Hamasa.
  • Tamo je već desetine hiljada ljudi, a možda ih ima više na putu, rekao je Ihab al Gussein AFP-u.

Palestinski aktivisti širom pojasa Gaze i Zapadne obale organizovali su u utorak proteste da bi apelovali na jedinstvo između islamističkog Hamasa i umjerenijeg rivalskog Fataha.

Protestima u Ramallahu na Zapadnoj obali do sada se odazvalo oko 3.000 demonstranata.

Izraelska vojska je za to vrijeme u visokoj pripravnosti na toj teritoriji.

Proteste su inicirale razne grupe mladih preko društvene mreže Facebook, a inicijativu je podržalo nekoliko palestinskih političkih frakacija koje su pozvale svoje pristalice da izađu na ulice i pridruže se kampanji.

Ona je inspirisana trenutnim talasom narodnih protesta u arapskom svijetu koji su takođe organizovani preko Facebooka i drugih društvenih mreža.

Izraelska armija strahuje da bi se protesti iz Ramallaha mogli proširiti na druge dijelove Zapadne obale i dovesti do velikih nereda koji se teško mogu kontrolisati.

Borba za vlast između Hamasa i Fataha kulminirala je sredinom 2007. godine, kada su Hamasovci silom preuzeli kontrolu u pojasu Gaze od snaga lojalnih fatahovcima.

Fatah, organizacija palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, od tada domira samo Zapadnom obalom.