Tema svjetska ekonomija
0

Protesti aktivista u Marylandu tokom samita G8

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Aktivisti iz više pokreta okupirali su gradić Thurmont u blizini Camp Davida, u američkoj državi Maryland, gdje se ovog vikenda održava svjetski ekonomski samit G8, na kome će glavne teme biti kako poboljšati svjetsku ekonomiju, finansijska kriza u Grčkoj i sudbina eura - javlja dopisnik Srne iz Washingtona.

Beth Emmerling iz pokreta "Occupy Baltimore" kaže da je razočarana što na samitu ne učestvuju oni koji su krizom najviše pogođeni.

"Ovdje ima više zabravljenih kuća nego u bilo kom gradu u kojem sam bila. To znači da  smo jako pogođeni krizom", rekla je ona.

Dylan Brown, koji se nakon završenog koledža bavi prodajom majica, nada se da će učesnici samita naći načina da pomognu malim poslovnim preduzetnicima kao što je on. 

Predsjednik SAD Barack Obama bio je domaćin večere pripređene za lidere G8. Večeri su sinoć prisustvovali  italijanski premijer Mario Monti, japanski Jošihiko Noda, britanski premijer David Cameron, kanadski Steven Harper, premijer Rusije Dimitrij Medvedev, njemačka kancelarka Angela Merkel te novoizabrani francuski predsjednik Fransoa Oland.

Prema  tradiciji, predsjedavajući EU Jose Manuel Barosso i  predsjedavajuci Vijeća Evrope  Herman van Rompuy takođe su bili prisutni.

"Drago mi je da ste ovdje. Ima mnogo pitanja o kojima treba da raspravljamo`, rekao je Obama.
Do odlaska na samit NATO-a u Chicago sutra naveče, lideri G8 trebalo bi da razgovaraju o dugom zastoju u ekonomiji EU, te o Avganistanu, Iranu, Siriji i Sjevernoj Koreji.

Ovim dvodnevnim skupom počinje sezona samita koja uključuje samit NATO-a u Čikagu, koji će biti održan u subotu i nedjelju, te skup lidera G20 razvijenih i  zemalja u razvoju u Meksiku idućeg mjeseca.

Evropski lideri održaće iduće nedjelje još jedan odvojeni sastanak kako bi  se fokusirali na ekonomske probleme ovog kontinenta.