Svijet
3

Protest zbog zakona o oružju: Poslanici američkog Kongresa 14 sati sjedili na podu

Klix.ba
Predstavnički dom američkog Kongresa u srijedu je postao poprište neobičnog protesta 20-ak zastupnika Demokratske partije nakon što su republikanci nadglasavanjem odbili izjašnjavanje o zakonima kojima bi se povećala kontrola prodaje oružja.

Demokrate su odlučile okupirati salu Predstavničkog doma i kroz protest sjedenjem na stolicama i podu odaslati poruku o potrebi veće kontrole nad prodajom oružja, pogotovo u vrijeme nakon terorističkog napada u Orlandu.

Protest je trajao gotovo 14 sati čak i nakon što su republikanski zastupnici naredili gašenje mikrofona i kamera. Demokrate su najavili nastavak izražavanja negodovanja zbog još jedne blokade zakona koji ne odgovara većini republikansih zastupnika.

Tokom protesta nekoliko republikanskih zastupnika pokušalo se fizički obračunati sa demokratama, ali je incident na vrijeme spriječen. Posljednji zakon o suzbijanju prodaje oružja u SAD-u je donesen davne 1994. godine.

Podsjećamo, nakon ubistva 50 osoba u Orlandu, uglavnom ljevičarski predstavnici političke scene u zemlji pokrenuli su nekoliko inicijativa i prijedloga zakona kojima bi se kupovina oružja otežala za određene rizične skupine stanovništva.

Svi prijedlozi su blokirani uz pomoć predstavnika desno orijentisane Republikanske partije koji uglavnom zagovaraju apsolutno pravo na posjedovanje oružja.