Indija
0

Protest zbog policijske akcije u Kašmiru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U indijskom dijelu Kašmira, pretežno naseljenom muslimanima, desetine hiljada osoba u petak su protestovale zbog najnovije akcije vladinih snaga u kojoj su ubijene četiri, a ranjeno 12 osoba.

Tokom dvomjesečnih okršaja u tom nemirnom regionu na Himalajima, gdje se muslimani protive vladavini Indije i traže samostalnost ili pripajanje Pakistanu, najmanje 55 osoba je ubijeno, prenose zapadne agencije, dodajući da je većina stradala prilikom protesta.

Najnoviji sukobi su pokazali da u Kašmiru nema znakova popuštanja napetosti poslije slanja novih snaga u taj ragion i apela indijskog premijera za smirivanje strasti.

Protesti muslimana počeli su u petak poslije redovnih vjerskih obreda u džamijama. U pojedinim mjestima bilo je oštrijih sukoba sa snagama reda, a šire se vijesti i o novim žrtvama.

Situacija u nemirnom regionu podsjeća na onu s kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su protesti protiv vlasti u New Delhiju dobili razmjere lokalnog rata u kojem je ubijeno 68.000 osoba, pretežno civila.

U regionalnoj prijestonici Srinagaru, gdje vlasti razmišljaju i o uvođenju vanrednog stanja, demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Indijo odlazi", "Hoćemo slobodu" itd.