Vodenim topovima na demonstrante
0

Protest u Njemačkoj zbog konvoja s nuklearnim otpadom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka policija je na sjeveru zemlje vodenim topovima pokušala da rasturi demonstrante koji su počeli da se okupljaju da bi protestovali zbog dolaska konvoja s prerađenim njemačkim otpadom iz Francuske. Policija je saopćila da je reagovala pošto su demonstranti bacali petarde i boju na policajce, javili su njemački mediji.

Demonstranti su blokirali raskrsnice u Mecingenu, nedaleko od Štutgarta, u blizini mjesta gdje bi trebalo da se dopremi nuklearni otpad. Za sada nije poznato kada će stići željeznička kompozicija s nuklearnim otpadom, koja je jučer krenula iz Francuske, prenijela je agencija AP.

U Valonji je prekjučer uhapšeno pet osoba u sukobima francuske policije s antinuklearnim demonstrantima, u trenutku kad je posljednji konvoj s prerađenim nuklearnim otpadom iz njemačkih elektrana krenuo put Njemačke na skladištenje.

Poslije zemljotresa i cunamija koji su u martu oštetili nuklearnu elektranu u Fukušimi u Japanu, mnoge zemlje su se suočile sa sve većim nezadovoljstvom javnosti zbog korišćenja nuklearne tehnologije.

Njemačka je tako pristala da do 2022. godine zatvori posljednji reaktor u zemlji, a u međuvremenu će prestati da šalje nuklearni otpad na preradu u Francusku i deponovat će ga u svojim gradovima.