Svijet
0

Protest studenata u Beču zbog Bolonjske deklaracije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Studenti u Austriji danas protestiraju povodom održavanja samita o Bolonjskoj deklaraciji, na godišnjicu primjene ovog dokumenta.

U Beču su planirane demonstracije poslijepodne i pojedine grupe studenata namjeravaju blokirati samit, koji treba početi večeras u bečkom dvorcu Hofburgu. Na sastanku će sudjelovati ministri iz 46 zemalja.

Putem interneta studenti su najavili da će blokirati ulice kojima bi trebalo da se kreću ministri kako bi im pokazali što znači ograničen pristup studiju. Bečka policija zatražila je pomoć od svojih kolega iz drugih pokrajina.

Već u srijedu uvečer je stotinjak studenata ponovno zaposjelo amfiteatar bečkog sveučilišta tražeći od rektora da dozvoli održavanje "kontrasamita".

"Studenti treba da pomognu u provedbi Bolonjskog procesa umjesto da demonstriraju", poručila je ministrica znanosti Beatrix Karl.

Prema njenim riječima aktualni problemi u vezi s Bolonjskom deklaracijom su uzrokovani prijelaznom fazom, prenijele su agencije.

Ministrica je naglasila da "Bolonja povećava mobilnost i internacionalnost studija", koja ima za cilj stvaranje zajedničkoga evropskog prostora visokog obrazovanja, u kojem bi diplome bile priznate u svim zemljama.