New York
0

Protest pristalica i protivnika gradnje islamskog centra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pristalice i protivnici gradnje islamskog kulturnog centra i džamije na mjestu gdje su stajali njujorški blizanci uništeni u terorističkim napadima 11. septembra 2001. u nedjelju su protestirali u središtu Manhattana, ali sukoba nije bilo zbog jakih policijskih snaga.

Plan gradnje islamskog kulturnog centra potaknuo je nacionalnu raspravu oko prihvatljivosti zamisli da džamija nikne na mjestu gdje su islamski teroristi iz mreže Al-Qaide 2001. godine ubili 3.000 ljudi.

Republikanci koji se protive gradnji koriste se temom džamije kao sredstvom napada na predsjednika Baracka Obamu prije izbora na kojima će se njegovi demokrati boriti da zadrže kontrolu u Kongresu.

Protivnici projekta misle da bi džamija mogla potaknuti vjerski ekstremizam, a zagovornici brane pravo na slobodu vjeroispovijesti, snošljivost i razumijevanje.

Stotine protivnika nosile su u nedjelju na Manhattanu natpise "Ne džamiji", fotografije terorističkih napada, pjevale pjesmu "Born in the USA" Brucea Springsteena, a uočena je i poruka "Nisu svi muslimani teroristi, ali svi teroristi bili su muslimani".

CNN je javio da je bilo oko 250 zagovornika gradnje islamskog centra, a protivnika više, oko 450, prenosi agencija dpa.

Pristalice gradnje islamskog centra natpisima su poručivali da brane slobodu vjeroispovijesti. Nije bilo nasilja jer je policija podignula barikade i spriječila približavanje suprotstavljenih deminstranata.

Predsjednik Obama brani pravo muslimana na gradnju centra, a protive se republikanci, među njima i bivša kandidatkinja za potpredsjednicu Sarah Palin. Treći zagovaraju gradnju centra na manje spornoj lokaciji, prenijela je Hina.