Svijet
0

Protest povodom govora Dominique Strauss-Kahna

SRNA
Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn
Dvoje ljudi je uhapšeno na protestu povodom govora bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahna univerzitetskoj debati u Kembridžu.

Strauss-Kahn je dočekan negodovanjem kada se pojavio na debati, a demonstranti su se gurali sa policijom. Organizatori debate saopštili su da sloboda govora važi i za Stros Kana, prenio je BBC.

Bivši direktor MMF-a pozvan je na univerzitetsku debatu prošle godine, prije nego što je optužen za seksualni napad u SAD.

On je zbog tog procesa podnio ostavku u MMF-u, a tužba je odbačena u avgustu. Krivična istraga koja je protiv njega vođena zbog navodnog pokušaja silovanja u Parizu obustavljena je u oktobru.

Ženska kampanja Unije studenata Kembridža saopštila je da je zbog optužbi za seksualne prestupe trebalo preispitati pozivnicu koja je ranije upućena Strauss-Kahnu.

Bivši direktor MMF-a ušao je u univerzitetsku zgradu na zadnji ulaz, a dočekan je povicima da "treba da ga bude sramota". 

Nevolje su počele dok je Strauss-Kahn držao privatan govor o ekonomiji stotinama studenata Kembridža. Čuvari su štitili ulaz u zgradu, a demonstranti su pokušali da preskoče ograde sa zadnje strane objekta, zbog čega su uhapšene dvije osobe, stare 19 i 23 godina.
Novinarima nije bilo dozvoljeno da prate Strauss-Kahnov govor, a jedan student koji mu je prisustvovao rekao je da je bivšem direktoru MMF-a u jednom trenutku postavljeno pitanje o optužbama za seksualno napastvovanje, na šta je on odgovorio da je "oslobođen".