Sankcije američkim firmama
0

Protest Kine zbog plana SAD-a da proda oružje Tajvanu

FENA
Kina će uvesti sankcije američkim firmama koje prodaju oružje Tajvanu, saopćilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu.

Državna novinska agencija Xinhua objavila je da vlasti Kine ocjenjuju da će prodaja oružja samo "raspiriti plamen" nezavisnosti Tajvana i narušiti saradnju Pekinga i Washingtona na mnogim poljima. Zvanični Peking je uputio protest američkom vojnom atašeu u Kini, a ministarstvo odbrane je u oštrom saopćenju navelo da će obustaviti vojnu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenio je Reuters.

"S obzirom na ozbiljan prekršaj i užasne posljedice prodaje naoružanja Tajvanu, kineska strana odlučila je da obustavi planirane uzajamne posjete vojnih zvaničnika", navodi se u saopćenju.

Kina smatra da je Tajvan dio njene teritorije i zadržava pravo da pripoji ostrvo matici zemlji, ako to bude potrebno i silom.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame u petak uveče je objavila plan o prodaji naoružanja Tajvanu, kojem će isporučiti projektile tipa "patriot", helikoptere "crni jastreb" i brodove minolovce, ali nije prihvatila zahtjev o isporuci borbenih aviona "F16".

Zamjenik ministra vanjskih poslova He Yafei poručio je američkom ambasadoru u Pekingu Jonu Huntsmanu da bi plan mogao da naruši odnose s Washingtonom koji od Kine očekuje pomoć u rješavanju globalnih problema kao što su finansijska kriza, nuklearni programi Irana i Sjeverne Koreje i zagrijavanje planete Zemlje, prenijela je britanska novinska agencija.

He je u saopćenju ocijenio i da plan Washingtona predstavlja "grubo uplitanje u unutrašnje poslove Kine i ozbiljno narušava kinesku nacionalnu sigurnost".

"Ovo će dovesti do posljedica koje nijedna strana ne želi da vidi", dodao je He i pozvao Washington da odustane od prodaje naoružanja Tajvanu.