Svijet
0

Protest Izraela UN-u zbog izjava Mahmuda Ahmedinedžada

FENA
Izraelski ambasador Dany Gillerman osudio je kod sekretara Ujedinjenih naroda Ban-Ki-moona "sulude" izjave iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada, koji je Izrael nazvao "prljavim mikrobom" i "divljom zvijeri".

"Kažem generalnom sekretaru UN-a da se radi o suludim idejama koje podsjećaju na nacističku propagandu", rekao je u New Yorku Dany Gillerman za državni radio, nakon susreta s Ban Ki-moonom.

"Treba upozoriti međunarodnu zajednicu jer ove prijetnje protiv Izraela, ali i protiv cijelog svijeta, treba zaista shvatiti vrlo ozbiljno", rekao je izraelski diplomat.

Generalni sekretar UN-a izjavio je da je "nepoželjno da šef jedne države, članice UN-a, koristi takav rječnik protiv neke druge članice UN-a".

Predsjednik Ahmedinedžad izjavio je u srijedu da su "svjetske sile stvorile prljavi crni mikrob, nazvan cionistički režim, i pustili ga poput divlje zvijeri na nacije regiona".

Ova izjava uslijedila je sedmicu dana nakon ubistva u Damasku Imada Moughnieha, visokog dužnosnika Hezzbollaha, koga je ubio Izrael, a kojega Iran smatra "velikim mučenikom" .