Engleska
0

Protest ispred elektrane, uhapšeno 80 aktivista

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 80 osoba uhapšeno je u sukobu policije i aktivista za zaštitu životne sredine, koji su juče protestirali ispred jedne elektrane na ugalj u centralnom dijelu Engleske, javili su britanski mediji.

Stotine aktivista sudjelovalo je u mirnom protestu ispred glavne kapije njemačke elektrane "E.ON" u Retklifu na Soari, u Notingemširu, a do sukoba je došlo kad je manja grupa demonstranata pokušala da probije ogradu u namjeri da prekine rad elektrane.

Jedan policajac prebačen je u bolnicu zbog povreda glave, a prema riječima organizatora - pokreta "Kampanja za klimatsku akciju", nekoliko demonstranata zadobilo je lakše povrede.

Velika Britanija, koja je postavila za cilj smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte na najmanje 80 posto od nivoa 1990, do 2050. godine, traži načine da smanji zavisnot od uglja kao energenta.

Zajedno s drugim državama u svijetu Britanija želi da razvije tehnologiju koja bi omogućila da gasovi proizvedeni sagorijevanjem uglja budu sakupljeni i uskladišteni ispod zemlje.

Sporazum o tome bit će jedna od glavnih tema o kojima će se raspravljati na samitu Ujedinjenih nacija posvećenom klimatskim promenama u decembru u Kopenhagenu, navela je britanska agencija.