Svijet
0

Protest Islamabada zbog napada militanata

SRNA
Islamabad
Islamabad
Pakistan je uložio prigovor NATO-u i avganistanskim snagama, optužujući ih da nisu preduzeli mjere protiv uporišta militanata u Afganistanu nakon pograničnog napada kada je ubijeno 13 pakistanskih vojnika, rekao je vojni zvaničnik.

Militanti su nakon sukoba sedmorici pakistanskih vojnika odsjekli glave, a četvorica se još vode kao nestali.

Pakistansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zamjenik avganistanskog ambasadora u Islamabadu pozvan na razgovor i da mu je prenešen oštar protest.

Frakcija Malakand grupe Pakistanski talibani preuzela je odgovornost i najavila nove napade.

"Naša borba će se nastaviti do uvođenja šerijatskog zakona u Pakistanu. Borićemo se protiv svakoga ko pokuša da nam stane na put", rekao je poretparol Malakan grupe Siradžudin Ahmad Reutersu.

Ahmad je rekao da je grupa ubila ubila 17 pakistanskih vojnika.

Međunarodne snage za brzu asistenciju u Afganistanu saopštile su da su upoznate o slučaju, ali da nemaju dodatne informacije.

Fazlulah Vahidi, guverner provincije Kunar, rekao je da su militanti stacionirani u Pakistanu, a ne u Afganistanu.

"Nemamo informacije o militantima koji prelaze granicu iz Afganistana i ubijaju vojnike u Pakistanu", rekao je on Rojtersu.

Grupu Malakand, ili Suat, predvodi Maulvi Fazlulah, koji je bio vođa Pakistanskih talibana u dolini Suat, 160 kilometara sjeverozapadno od Islamabada, prije nego ga je vojska 2009. godine natjerala da bježi.

Poznat i pod imenom FM Mula zbog žestokih dramskih radio obraćanja naciji, on se ponovo pregrupisao u Afganistanu i formirao uporišta, saopštila je pakistanska vojska.