Svijet
0

Protest Gruzije Moskvi

FENA
Gruzija je u subotu uručila ruskom ambasadoru u Tbilisiju Vjačeslavu Kovaljenku notu sa zvaničnim protestom zbog jučerašnjeg saopćenja Ministarstva vanjskih poslova Rusije u kojem se ističe da bi eventualno proglašenje i priznavanje Kosova i Metohije imalo destruktivne posljedice i da će morati biti uzeto u obzir u vezi sa Abhazijom i Južnom Osetijom, autonomijama otcjepljenim od Gruzije.

Kako je prenijela ruska državna novinska agencija Itar-Taš iz Tbilisija prethodno je gruzijski ministar vanjskih poslova David Bakradže rekao da se od ambasadora traži zvanično razjašnjenje saopćenja MIP Rusije.

"Mi nastavljamo da povlačimo poteze za uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa sa Rusijom, ali ti odnosi neće biti poboljšani na račun teritorijalne cjelovitosti Gruzije", rekao je šef gruzijske diplomatije.

"Proglašenje i priznavanje nezavisnosti Kosova, bez sumnje će se morati uzeti u obzir u vezi sa situacijom u Abhaziji i Južnoj Osetiji", saopćio je juče ruski MIP poslije susreta šefa diplomatije Sergeja Lavrova sa predsjednicima nepriznatih republika Sergejom Bagapšom i Eduardom Kakojtijem u Moskvi, prenosi Tanjug.