Svijet
0

Prošlog mjeseca u napadu poginulo 69 Tamilskih tigrova

FENA
Najmanje 69 pripadnika Tamilskih tigrova poginulo je u zračnom napadu borbenih aviona vojske Šri Lanke na njihov kamp prošlog mjeseca, saopćila je danas vojska.

Glasnogovornik avijacije je rekao da je napad izveden 25. septembra na oblast Kilinoči, na sjeveru zemlje, prenio je Reuters uz napomenu da štab Tamilskih tigrova nije želio to komentirati.

Izvještaj o napadu je uslijedio nakon dolaska visokog komesara Ujedinjenih naroda za ljudska prava Louis Arbour u petodnevnu posjetu zemlji.

Posjeta Arbourove Šri Lanki je uslijedila pošto je dobila izvještaje da je stotine ljudi ubijeno od prošle godine kada je, poslije četverogodišnjeg zatišja obnovljen građanski rat.

Vladine snage su se jučer sukobile s pripadnicima Tamilskih tigrova u oblastima Džafna i Vavunija, na sjeveru zemlje, i oblasti Manar.

"Vojska je jučer ubila šest terorista. Dvojica su ubijena u Džafni, a četvorica u Manaru", rekao je vojni glasnogovornik, dodajući da je u sukobima u Vavuniji ubijen i jedan vojnik.

Pokret Tamilski tigrovi bori se od 1983. za stvaranje nezavisne države etničke tamilske manjine na sjeveru i istoku Šri Lanke.