Svijet
0

Proslava širenja schengenskog prostora u Sloveniji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko sedamsto gostiju i uzvanika proslavilo je u subotu na nekadašnjem slovensko-talijanskom graničnom prijelazu Škofije između Trsta i Kopra ulazak Slovenije u Europski schengenski prostor.

Sudjelujući u obilježavanju predsjednik Europske komisije Jose Manulel Barroso je naglasio da je širenje Schengenskog prostora bez granica vrlo jak signal u političkom smislu jer potvrđuje jedinstvo Europe, donosi prednosti stanovništvu koje je granica do sada dijelila, omogućuje bolju suradnju pograničnih regija, a isto tako stvara nova radna mjesta i smanjuje transportne troškove za europska poduzeća.

Dvije milijarde eura uloženo je u opremanje vanjskih granica EU-a kako bi se povećali sigurnost i sloboda europskih državljana.

Barroso je rekao da je Italija jedan od pionira Europske unije kao zemlja koja je jedan od osnivača te integracije, ali da i Slovenija ima pionirsku ulogu prema državama zapadnog Balkana budući da je prva od njih ušla u EU, uspješno preuzela europsku valutu euro, ušla u schengensko područje bez granica, a iduće godine kao prva među novim članicama preuzima šestomjesečno predsjedavanje Europskom unijom. Slovenija je Hrvatskoj i drugim državama u regiji model koji pokazuje da će se i one uskoro pridružiti Europskoj uniji, rekao je Barroso.

Slovenski premijer Janez Janša je proširenje Schengena nazvao povijesnim.

Istaknuo je napore koje je u uspostavu schengenskih standarda na vanjskih granici EU-a s Hrvatskom uložila slovenska policija, te dodao da će se i Europska unija i schengenski prostor nastaviti širiti prema zapadnom Balkanu, te da je to kao i stabilnost regije jedan od najvećih izazova za Sloveniju tijekom njezina predsjedavanja EU-om u prvih šest mjeseci 2008.

U ime Italije o značenju ukidanja međusobne granice sa Slovenijom govorio je ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato koji je rekao da je to bila granica koja nije dijelila samo dva naroda nego je dijelila i "prostor slobode" od "prostora gdje je sloboda bila progonjena". Amato je među ostalim rekao da će talijanska vlada zajedno sa drugima djelovati tako da države na zapadnom Balkanu "riješe svoje teškoće", da se uklone barijere koje ih dijele, kako bi i taj prostor bude uključen u europske integracije.

Među gostima iz Europske unije na svečanosti u velikom šatoru podignutom zadnjih dana bili su i portugalski premijer Jose Socrates čija zemlja predsjedanje EU-om za koji dan prepušta Sloveniji, europski povjerenik za slobodu i sigurnost Franco Frattini i europski povjerenik za znanost Janez Potočnik.