Francuska
0

Proslava pada Bastille u sjeni Sarkozyjevih problema

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Francuska je imala i sretnijih proslava Dana Republike nego danas; čak je i tradicionalni prijem u vrtu Elizejske palače otkazan, piše u srijedu Daily Telegraph u redakcijskom komentaru.

List navodi kako se Francuska sa zakašnjenjem hvata ukoštac s problemom proračunskog deficita i dugova. Predsjednik Nicolas Sarkozy pritisnut je financijskim skandalom u koji su možda upleteni i jedan od ministara, pa čak i prva dama.

Nemira je bilo u predgrađima Pariza i u gradovima u unutrašnjosti, dok je francuska nogometna reprezentacija predmet podsmjehivanja čak i više nego engleski tim, piše Daily Telegraph.

Možda je za Sarkozyja od svega toga još gore, nastavlja se u komentaru, što je njegovo partnerstvo s Njemačkom, kao lidera u Evropi, postalo upitno. Njemačka kancelarka Angela Merkel, naime, pokazuje manje entuzijazma da spašava zemlje poput Grčke od bankrota.

Sarkozyjeve tri godine na vlasti predstavljaju razočarenje, navodi Daily Telegraph, uz zaključak da će - nastavi li Francuska da propada i bude otporna na reforme, cijela Evropa biti na gubitku.