Klima
0

Prošla godina izjednačila rekord najtoplije ikada

SRNA
Prošla godina izjednačila je rekord 2005. godine kao najtoplija od kada se vodi evidencija o globalnoj temperaturi, saopštili su naučnici američke vlade u novom izvještaju o klimatskim promjenama.

Na planeti su tokom 2010. godine 34. godinu zaredom zabilježene više temperature od prosječne temperature za 20. vijek.

    U prosjeku, 2010. i 2005. godine bile su toplije za 0,62 stepena Celzijusova od prosječne temperature za 20. vijek, navodi se u izvještaju.

    Ove dvije godine ujedno su bile najtoplije od početka bilježenja globalne temperature 1880. godine.

    Prošla godina takođe je donijela najviše padavina, iako su među regionima postojale velike razlike, navodi se u podacima Globalne mreže za istorijsku klimatologiju.

    U Tihom okeanu formiralo se najmanje uragana od šezdesetih godina prošlog vijeka – samo tri uragana i sedam snažnih oluja, dok je situacija u Atlantskom okeanu bila sasvim drugačija sa 12 uragana i 18 snažnih oluja koje su dobile imena.

    Analitičari su uočili promjene u vremenskim prilikama koje su doprinijele velikim poplavama u Pakistanu i toplotnom talasu u Rusiji. Oni smatraju da je za te događaje bila odgovorna "neobičnao snažna" planetarna vazdušna struja koja je trajala od juna do avgusta.
    Stručnjak Bob Word sa Istraživačkog instituta u Londonu smatra da ovi podaci predstavljaju dokaze o klimatskim promjenama.

    "Ovi novi podaci nedvosmisleno pokazuju da se Zemlja zagrijava i da je njena temperatura na rekordnom nivou", rekao je Word.

    Podaci iz prošle godine takođe pokazuju da je nivo karbon dioksida u atmosferi dostigao 390 čestica po milionu, što je najviše u posljednjih 800.000 godina i za skoro 40 odsto više nego prije industrijske revolucije, kada je čovječanstvo počelo sve više da koristi fosilna goriva.