Svjetska banka
0

Prosječna cijena barela nafte 63 dolara

FENA
Cijene barela sirove nafte u prosjeku će iznositi 63 dolara u 2010., nakon razine od 55,5 dolara koliko bi trebale dosegnuti u 2009., navodi se u izvještaju Svjetske banke za Bliski Istok i Sjevernu Afriku.

Navedene razine cijena dovoljne su da se spriječi veća kriza u zemljama-proizvođačima nafte, ali su osjetno niže u usporedbi s visokim cijenama u 2008., kaže se dalje u izvještaju Svjetske banke pod naslovom "Gospodarski razvoj i izgledi", prenose agencije.

U tom se izvještaju nadalje navodi da cijene nafte u 2009. najvjerojatnije neće biti značajnije pogođene faktorima koji su pridonijeli njihovom uzletu sredinom 2008.

"Globalna potražnja vjerojatno će ostati niska", kaže nadalje Svjetska banka u svom izvještaju.

Međunarodni monetarni fond u sklopu prošlosedmičnih jesenskih Prognoza za svjetsko gospodarstvo nije objavio projekcije cijena nafte za 2010. MMF je tek objavio da će svjetska potražnja za naftom u 2010. dostići 85,7 miliona barela dnevno, nakon 84,4 miliona barela nafte dnevno koliko se očekuje u 2009.

Potražnja bi tako i dalje trebala biti osjetno niža u usporedbi s 86,3 miliona barela dnevno u 2008.

Cijene nafte u prošli su petak zaronile dublje ispod 70 dolara za barel nakon što je izvještaj američke vlade pokazao lošije od očekivanog stanje na tržištu rada, poljuljavši nade u brzi gospodarski oporavak najvećeg svjetskog potrošača energije.