Svijet
5

Proruski separatisti ne dozvoljavaju timu OESS-a da priđe olupini aviona

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ukrajina optužuje proruske separatiste da uništavaju dokaze o padu aviona Malaysia Airlinesa, iznad Donjecka, i stradanju 298 osoba.

Međunarodni promatrači Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) već drugi dan pokušavaju doći do mjesta nesreće, međutim u tome ih sprečavaju proruski separatisti. Kako je saopćio glasnogovornik OESS-a, Michael Bociurkiw, njihovom timu je dopušteno da bude u blizini mjesta nesreće i pregledaju teren, ali im nije dozvoljen pristup olupini aviona.

Za pad malezijskog aviona, Boeinga-777, koji je letio na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur, Ukrajinci i Rusi se međusobno optužuju.

Ukrajinska vlast je izdala saopćenje u kojem navode kako su proruski separatisti s mjesta nesreće uklonili 38 tijela i prebacili ih u mrtvačnicu u dijelu Donjecka koji je pod njihovom kontrolom.

BBC-ev dopisnik, također je javio da je vidio kako se uklanjaju tijela sa mjesta nesreće, ali ne može sa sigurnošću tvrditi ko ih uklanja.

Također, Ukrajinci tvrde da proruski separatisti namjeravaju olupinu aviona prebaciti u Rusiju.

Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je nezavisnu međunarodnu istragu o tragediji koja je šokirala svijet. Također, malezijski ministar saobraćaja Liow Tiong-Lai zatražio je da njihovim stručnjacima bude osiguran pristupu mjestu nesreće

Pretpostavlja se da je avion oboren raketom, a u padu aviona stradali su svi putnici i članovi posade. U avionu je bilo 192 Holanđana, 44 Malezijca, 27 Australaca, 12 Indonežana, 10 Britanaca, četiri Nijemca, četiri Belgijanca, tri Filipinca i jedan Kanađanin i Novozelanđanin.