Parlamentarni izbori
0

Proruska partija pobjednik u Letoniji

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Proruska partija Centar harmonije osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u Letoniji, ali bez apsolutne većine.

Centar harmonije osvojio je 29 odsto glasova što je najveći uspjeh jedne etnički ruske partije od sticanja nezavisnosti zemlje od Sovjeta.

Reforma, partija koju je  osnovao bivši predsjednik Valdis Zatlers,  osvojila je 21 odsto glasova, dok je stranka Jedinstvo premijera Valdisa Dombrovskisa osvojila je 18 odsto, javlja BBC.

Očekuje se da će oni formirati koaliciju kako bi onemogućili Centru harmonije  da uđe u vladu.

Analitičari kažu da su oprezni u vezi sa povezivanjem  sa ruskim  liderima. 

Očekuje se da  će stranke Jedinstvo  i Reforma  imati  42 mjesta u parlamentu od 102 mjesta, što znači da će im trebati podrška jedne manje partije ako žele da imaju  većinu.

Unija zelenih i zemljoradnika osvojila je 12 odsto, a desničarska Nacionalna alijansa  14 odsto, čime su prešli prag  od pet odsto za ulazak u parlament.
Međutim, Unija zelenih i zemljoradnika, koju vodi Aivairs Lembergs, veliki politički protivnik Zatlersa,  najvjerovatnije se neće udružiti sa  koalicijom Reforma-Jedinstvo Zatlers.

Vođa Centra harmonije Nils Usakov rekao je da se stavovi te partije moraju ogledati u bilo kojoj novoj vladi. 

"Uvjeren sam da će letonski političari biti u stanju da formiraju koaliciju u kojoj su zastupljeni interesi svih glasača", rekao je Usakov.

Jučerašnji izbori uslijedili su nakon referenduma u julu na kojem je oko 94 odsto glasača podržalo raspuštanje parlamenta nezadovoljni sve većom korupcijom i jačanjem moći oligarha.