Svijet
42

Propao referendum o migrantima u Mađarskoj, odazvalo se 45 posto glasača

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Građani Mađarske glasali su danas na referendumu o prihvatu migranata koji je pokrenuo premijer Viktor Orban. Referendum nije važeći jer je glasalo 45 posto glasača, a potrebna je izlaznost veća od 50 posto.

Pravo na glasanje imalo je 8,3 miliona građana,a glasačka mjesta su bila otvorena od šest do 19 sati. Referendumsko pitanje je glasilo "Da li želite da EU ima mogućnost propisati obavezno premještanje nemađarskih građana u Mađarsku čak i bez dozvole Parlamenta".

Orban je kazao da "ne" znači nezavisnost i suverenost za Mađarsku. Iako rezultati referendum ne bi imali legalne posljedice za EU, Orban se nadao da će njima pojačati pritisak na Brisel.

"Ponosni smo što smo prvi koji smo održali referendum o problemu migranata", kazao je Orban.

Tokom kampanja Orban je kazao građanima "Pošaljite poruku Briselu".

Glasanje na referendumu o obavezujućim evropskim kvotama za prihvat migranata završeno je u 19 sati na svih 10.331 izbornih mjesta. Prvi rezultati očekuju se između 20 i 22 sati.

Blizu 400.000 migranata prošlo je kroz Mađarsku prošle godine kako bi došlo do Zapadne Evrope. Žičana ograda smanjila je broj ove godine, a prošli mjesec nije zabilježen niti jedan ulazak migranata u zemlju.