UN
0

Propali razgovori o regulisanju trgovine oružjem

SRNA
Suzanne Nossel
Suzanne Nossel
Članice UN nisu postigle dogovor u razgovorima o regulisanju trgovine oružjem, koja širom svijeta donosi prihode od nekoliko desetina milijardi dolara.

Pojedine diplomate i pristalice predloženih rješenja optužile su SAD da su odgovorne za neuspjeh višemjesečnog pregovaračkog procesa, prenio je AP.

Nade da će revidirani tekst sporazuma biti usvojen propale su kada je u ponoć istekao rok za njegovo sklapanje. SAD su saopštile da im treba još vremena za razmatranje dokumenta, a dodatno vrijeme zatražile su i Rusija i Kina.

"Ovo je veliki kukavičluk administracije predsjednika Baracka Obame, koja je u posljednjem trenutku poništila napredak prema globalnom spoazumu o naoružanju, u vrijeme kada smo stizali na cilj“, izjavila je Suzanne Nossel, direktor Amnesty International za SAD.

Ona je podsjetila da je Amerika najveći svjetski izvoznik konvencionalnog naoružanja, ali je "povukla kočnicu“ u razgovorima neposredno prije njihovog historijskog uspjeha.

Zapadni diplomata koji nije želio da bude imenovan rekao je da razgovori ne mogu biti obnovljeni dok se u novembru ne okončaju američki predsjednički izbori.

Glavni američki pregovarač Thomas Countryman odbio je da izađe pred nekoliko desetina novinara poslije neuspjeha razgovora vođenih u sjedištu UN.

Portparol State Departmenta Victoria Noland saopštila je poslije sastanka da SAD podržavaju održavanje druge runde pregovora sljedeće godine.

Nacrtom sporazuma predviđeno je da sve države uspostave nacionalne regulative u vezi sa kontrolom transfera konvencionalnog oružja i da se reguliše rad trgovaca oružjem.

Državama bi bilo zabranjeno da isporučuju oružje zemljama koje su pod embargom ili ako bi ono bilo iskorišteno za vršenje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina.

U dokumentu se navodi da države pri odobravanju izvoza oružja moraju da procijene da li će ta oprema biti korištena za kršenje međunarodnih humanitarnih prava ili humanitarnih zakona ili da li će to naoružanje iskoristiti teroristi ili kriminalci.