Liban
0

Propalestinski pokreti žele da "uđu silom" u Izrael

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nevladine organizacije i propalestinski pokreti razmišljaju o organiziranju marševa kako bi "ušli silom" u Izrael iz pograničnih arapskih zemalja, nakon što je Izrael napao međunarodnu flotu brodova koji su vozili pomoć u Gazu, izjavio je u utorak jedan zvaničnik Fataha u Libanu.
  • Jedna grupa nevladinih organizacija i propalestinskih pokreta u Libanu razmatra mogućnost organiziranja marševa koji bi prešli preko granica, ne samo iz Libana nego i iz Jordana, Zapadne obale, Gaze i sa svih arapskih granica s okupiranom Palestinom, izjavio je za AFP Munir Magdah, zvaničnik Fataha u Libanu.

  • Palestinska stvar zahtijeva puno napora i krvi, dodao je on i pozvao libanske vlasti da "olakšaju marš kako bi on uskoro počeo".

On je precizirao da je dobio "hiljade" pisama od osoba koje izražavaju volju da učestvuju u marševima.

Sirija i Liban su tehnički još u ratu s Izraelom, dok su Egipat i Jordan zaključili mirovne sporazume koji njihovim državljanima omogućavaju ulazak u Izrael.

U subotu su dvije propalestinske nevladine organizacije u Libanu uputile apel za prikupljanje sredstava radi kupovine broda koji bi krajem sedmice trebalo da iz Bejruta krene prema pojasu Gaze s humanitarnom pomoći i desecima arapskih i stranih novinara.