Svijet
4

Propalestinski aktivisti ušli u Gazu da bi predali pomoć

FENA
Delegacija propalestinskih aktivista, uglavnom Francuza i Egipćana, ušla je u četvrtak u pojas Gaze preko Rafaha na granici između Egipta i palestinske teritorije, da bi predala pomoć.

Misija "Dobrodošli u Palestinu", koja će boraviti do 1. januara, ima cilj da osudi blokadu palestinske teritorije.

Udruženje EuroPalestina je formirala ovu delegaciju od devedesetak članova, od kojih je šezdesetak Francuza i 25 Egipćana, prema organizatorima.

Ona je krajem poslijepodneva stigla iz Kaira preko graničnog prijelaza Rafah, jedinog prolaza između pojasa Gaze i vanjskog svijeta koji ne kontrolira Izrael. Terminal je ponovo otvoren u maju 2011. godine, nakon pada egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Delegacija nosi lijekove, hirurški materijal i knjige za učenje francuskog jezika, precizirali su organizatori.

Inicijativa se podudara s četvrtom godišnjicom izbijanja razorne izraelske ofanzive u decembru 2008. godine protiv palestinskih oružanih grupa u Gazi.

Nekoliko operacija sličnih misiji "Dobrodošli u Palestinu" nije uspjelo u prošlosti.

Kopnena, zračna i morska blokada pojasa Gaze nametnuta je u junu 2006. godine nakon uhićenja jednog izraelskog vojnika (oslobođenog u oktobru 2011. godine u zamjenu za hiljadu palestinskih zatvorenika), zatim pooštrena u 2007. godini u trenutku preuzimanja kontrole ove enklave od islamističkog pokreta Hamas.

Ona je zatim ublažena nakon izraelskog napada na turski trajekt Mavi Marmara u maju 2010. godine (kada je bilo devet mrtvih), humanitarnu flotilu koja je pokušala ukinuti blokadu.

Izraelske vlasti tvrde da blokada ne pogađa civilno stanovništvo Gaze, gdje, prema ministarstvu odbrane, svake sedmice uz odobrenje Izraela ulazi više od 50.000 tona proizvoda.