Svijet
0

Propadnu li pregovori s Izraelom, Palestinci bi mogli tražiti demarkaciju granica

FENA
Faed Mustafa
Faed Mustafa
Palestinski ambasador u Rusiji Faed Mustafa ostavio je u četvrtak otvorenom mogućnost da se Palestinci ako propadnu direktni pregovori s Izraelom, obrate Vijeću sigurnosti UN-a sa molbom za demarkaciju granica.

"Idemo na pregovore s velikom nadom, ali ne isključujemo ništa", rekao je Mustafa na konferenciji za novinare, prenijela je agencija Itar-Tass.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Palestine, diplomat je podsjetio da je to "već bilo učinjeno 1988. godine". Nemamo razloga ponavljati svoje aktivnosti, rekao je Mustafa, dodajući, međutim, kako "ne treba odbijati ni tu mogućnost".

Prema njegovom mišljenju najvjerojatniji potez je obraćanje Palestinaca Vijeću sigurnosti UN-a s molbom za demarkaciju granica s Izraelom na razini 1967. godine.

Mustafa je rekao da će Palestina, u slučaju neuspjeha, nastaviti konsultacije sa svojim partnerima, uključujući i Rusiju.

On je rekao da je predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas uputio ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu poruku početkom ove sedmice, uoči početka izravnih pregovora s Izraelom i odmah nakon odluke "četvorke" međunarodnih posrednika o obnovi direktnih pregovora, 2. septembra u Washingtonu.

"I dalje ćemo uzimati u obzir rusko mišljenje i konsultirati se", rekao je palestinski ambasador u Moskvi.