Sir Allen Stanford
0

Pronevjerio osam milijardi dolara i nestao

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američke finansijske vlasti tvrde da ne znaju gdje se nalazi Sir Allen Stanford, koji je optužen za navodnu prevaru tešku osam milijardi dolara. Teksaški milijarder nije viđen od utorka, kada je američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) podnijela tužbu, javio je BBC.

SEC je saopćio da su samo finansijer i njegov bliski saradnik znali gdje je većina novca.

Ulagači su čekali u redovima da povuku novac iz komercijalnih banaka povezanih s milijarderom.

Mnogi detalji navodne prevare ostali su nejasni, ali je SEC saopćio da su Sir Allen i dvojica ostalih rukovodilaca i tri njihove kompanije obećavali klijentima neraalne povrate novca za njihove certifikate i depozite i da su vršili i druge finansijske prevare.

SEC je to opisao kao "prevaru šokantnih razmjera koja je raširila svoje pipke širom svijeta".

Američki sudija zamrznuo je sredstva Sir Allena i ostalih optuženih, kao i sredstva Stanford grupe, filijale iz Antigue Međunarodne banke Stanford (SIB) i druge firme, investicijskog savjetnika Stanford Capital Management.

Stotine ulagača u Sir Allenovu banku u Antigui pokušalo je povući svoja sredstva u srijedu iako je banka odvojena od SIB-a.

Njegova grupa najveći je privatni poslodavac u Antigui i Barbudima, i pokriva finansijske, medijske i sportske aktivnosti.

Filijale u Meksiku, Venecueli, Panami i Ekvadoru također se suočavaju s redovima nervoznih mušterija, navodi se u izvještajima.

Sir Allen, vodeća ličnost u svijetu kriketa, prošle je godine promovirao takmičenje Stanford cricket series, u kojem je zapadnoindijski tim zvijezda - Stanford Superstars - porazio engleski tim za nagradu od 20 miliona dolara.

Kriket savez Engleske i Velsa (ECB), koji ima petogodišnji ugovor za mečeve protiv Stanford Superstarsa, prekinuo je pregovore o sponzorstvu nakon podizanja optužbi za prevaru.