Na smetljištvu
0

Pronađeno tijelo ubijenog savjetnika Georgea Busha

FENA
John Wheeler III (Foto: AP)
John Wheeler III (Foto: AP)
Na smetljištu u Delawareu pronađeno je tijelo vojnog stručnjaka koji je služio u tri republikanske administracije i bio prvi predsjednik fondacije za izgradnju spomenika vijetnamskim veteranima u Washingtonu.

Policija je saopćila da je autopsija potvrdila da je u pitanju ubistvo, ali zasad nema nikakav trag o tome ko je to mogao da učini.

John Wheeler III posljednji put je viđen živ u vozu na relaciji Washington - Wilmington, grada u državi Delaware, gdje je živio.

Njegovo tijelo nađeno je na smetljištu Cherry Island, nekoliko dana kasnije, kada je vozač komunalnog vozila tamo izbacivao tovar i provjeravao da li među otpacima ima i zabranjenih materija.

Pošto je ustanovljeno gdje je sve kamion tog dana pokupio smeće iz kontejnera, istraga je povjerena policiji u Newarku, zapadno od Wilmingtona.

Wheeler (66) je živio u historijskom gradiću Newcastleu, 10 km od Wilmingtona, a radio je kao konsultant u neprofitnoj korporaciji MITRE, koja vodi centre za istraživanje i razvoj koje finansira vlada u Washingtonu.

Ta korporacija, koja ima sjedišta u Mecleinu u Virginiji, nedaleko od Washingtona, te u Bedfordu u Masachussetsu, povezana je s ministarstvima odbrane i unutarnje sigurnosti, federalnom agencijom za aviosaobraćaj, poreskom službom i odjeljenjem za ratne veterane.

Potekao iz oficirske porodice, Wheeler je završio vojnu akademiju u West Pointu i kao oficir služio u Vijetnamu od 1969. do 1971. godine, da bi nakon toga napustio vojsku.

Bio je specijalni pomoćnik tajnika za vazduhoplovstvo u vrijeme predsjednika Georgea Busha mlađeg, kao i u administracijama Georgea Busha starijeg i Ronalda Reagana.

Kao predsjednik fondacije za izgradnju spomenika vijetnamskim veteranima, od 1979. do 1989. godine, doprinio je da se u te svrhe prikupi 11 miliona dolara.