Afganistan
0

Pronađeno 300 talibanskih raketa blizu Kabula

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Afganistanska policija je saopćila u subotu da je blizu Kabula pronašla skladište oružja u kojem je bilo oko 300 raketa čiji je domet dovoljan da uništi afganistanski glavni grad.

"Dvjesto sedamdeset i osam raketa od 122 mm dometa 20 kilometara i 15 raketa dometa 30 kilometara zaplijenjeno je u regiji Shakardera, na sjeveru Kabula", izjavio je šef policije u Kabulu Abdul Rehman Rehman.

"Prema informacijama obavještajnih službi, Kabulu prijete napadi sa sjeveroistočnog i sjeverozapadnog dijela grada", dodao je Rehman.

Talibani su planirali napade uoči "jirge", skupštine plemenskih vođa planirane za 29. maj. Očekuje se da će u glavni grad doći hiljadu plemenskih vođa iz cijelog Afganistana, na poziv predsjenika Hamida Karzaija.

On će pred "jirgom" iznijeti svoj plan za pomirenje s talibanima koji ima za cilj iskorjenjivanje pobune.

Šef policije je izjavio da pronađene rakete datiraju iz 80-ih godina iz vremena afganistanskog otpora sovjetskim trupama, javio je AFP.

Afganistanski zvaničnici optužuju pakistansku vojsku i tajne službe da podržavaju pobunu u Afganistanu, što Pakistan zvanično demantira.