Nakon dugotrajne potrage
0

Pronađeni ostaci Stevea Fosseta

Sarajevo-x.com
U planinama Sierra Nevade na sjeveru Kalifornije, istražitelji su u četvrtak na mjestu rušenja jednomotornog aviona milijunaša i avanturiste Stevea Fossetta pronašli ljudske ostatke.

Fossett (63) je nestao 3.septembra prošle godine nakon polijetanja s uzletišta na ranču hotelskog magnata Barrona Hiltona u Nevadi. Potraga za njim trajala je mjesec dana. No, iako su u njoj sudjelovale hiljade dobrovoljaca, dužnosnika, desetine aviona i helikoptera, nije dala nikakve rezultate pa je službeno prekinuta 2. oktobra 2007.

Sud u Chicagu u februaru ove godine proglasio je Fossetta mrtvim.

Novu potragu započeo je planinar koji je u ponedjeljak, nedaleko od granice Nacionalnog parka Yosemite pronašao Fossettovu pilotsku dozvolu i oko hiljadu dolara. Olupina aviona pronađena je na visini od oko 3.050 metara u planinama Sierra Nevade, kod mjesta Mammoth Lakes, a nad pronađenim ljudskim ostacima bit će izvršena analiza.

Fossett je bogatstvo stekao u financijskoj industriji te je bio poznat po svojim rekordima u jedrenju i letenju oko svijeta. Godine 2002. prvi je obletio svijet u balonu, a 2005. to je učinio u zrakoplovu bez dodatnog punjenja gorivom.