Svijet
0

Pronađeni dokumenti: Staljin je naredio egzekuciju 3.500 poljskih vojnika

Klix.ba
Istraživačica Krystyna Piorkowska kazala je kako je otkrila vitalno svjedočanstvo američkog vojnika koji je 1943. godine bio prisiljen da gleda ekshumaciju hiljade poljskih oficira koji su ubijeni po naredbi sovjetskog vođe Josefa Staljina.

Na konferenciji za novinare koja je održana u Varšavi, Piorkowska je rekla kako je pronašla pismenu izjavu američkog zatvorenika Johna H. Vana Vlieta Juniora koja datira od 10. maja 1945. godine, a nalazila se u Državnom arhivu SAD-a. Bila je svrstana u neselektovane dokumente iz Drugog svjetskog rata Američke ambasade u Parizu.

Izjava napisana pod zakletvom je dokaz o odgovornosti Sovjeta za masakr 22.000 poljskih oficira u Katyn šumi i drugim mjestima 1940-ih godina. Sovjetska crvena armija zarobila je poljske oficire nakon invazije na istočnu Poljsku u septembru 1939. godine.

Još jedna izjava koju je Van Vilet dao nekoliko dana nakon ove u Washingtonu je nestala. To je potpirilo špekulacije da je američka vlada pomogla u zataškavanju odgovornosti Sovjeta za masakr zbog straha da bi istina mogla naljutiti Staljina na kojeg je Alijansa računala za pomoć u porazu Njemačke i Japana u Drugom svjetskom ratu.

Decenijama Moskva je krivila naciste za masakr, ali 1990. godine priznala je da je Staljin kriv. Masakr je dodatno zategnuo odnose Poljske i Moskve koja je odbila da masakr kvalificira kao genocid i nije htjela izručiti ni jednog živog sljedbenika.

Van Vilet je bio na ratištu u Njemačkoj kada su ga odveli u Katyn da vidi dokaze. U dokumentima koje je Piorkowska pronašla Van Vilet je dokumentovao da je vidio egzekuciju 3.500 tijela koji su na sebi imali poljske uniforme. Ubijeni su pucnjevima u glavu. To područje je bilo pod sovjetskom kontrolom. Njemački nacistički režim otkrio je grobove 1943. godine kada se odvojio od Sovjeta.

Piorkowska je izjavila kako će nastaviti tragati jer postoji još dokumenata koji trebaju biti pronađeni.