Svijet
13

Pronađeni dijelovi gotovo sigurno pripadaju nestalom avionu Malaysia Airlinesa

Klix.ba
Australski i malezijski ministri za transport su saopćili da dva dijela aviona pronađena u Mozambiku gotovo sigurno pripadaju nestalom avionu Malaysia Airlinesa.

Dva dijela aviona su pronađena odvojeno, nakon čega su transportovani u Australiju na analizu. Australski ministar transporta Darren Chester je rekao da se dijelovi poklapaju s "modeliranjem okeanskih struja". Avion Malaysia Airlinesa je nestao u martu 2014. godine sa 239 putnika.

Kontrola leta je izgubila kontakt s avionom tokom leta iz Kuala Lumpura u Maleziji prema Pekingu. Satelitski podaci pokazuju da je najverovatnije pao u južni dio Indijskog okeana nakon što je skrenuo s kursa iz nepoznatih razloga.

Sudbina aviona, putnika i posade ostaje jedna od najvećih neriješenih misterija u historiji avijacije.

Jedan od dva dijela aviona pronađenih na Mozambiku je uočen na plaži, a pronašao ga je amaterski američki istražitelj krajem februara. Potom se javio i južnoafrički turist koji je dio pronašao također u Mozambiku, ali još u decembru prošle godine.

Dio krila pod nazivom flaperon, koji je pronađen na otoku Reunion u julu 2015. godine je zasad jedini dio za koji je zvanično potvrđeno da pripada avionu Malaysia Airlinesa. Dio pronađen u Mozambiku u decembru 2015. godine "gotovo sigurno" pripada istom avionu. Dio krila na natpisom "no step", koji je pronađen u Mozambiku u februaru ove godine također "gotovo sigurno pripada avionu Malaysia Airlinesa.

Dio aviona sa dijelom loga Roll Roycea, koji je pronađen u martu ove godine u Južnoj Africi, još uvijek je u fazi analiziranja.

Chester je rekao da je tim eksperata završio analizu ostataka te da se podudaraju sa panelima Boeinga 777 kompanije Malaysia Airlines.

"Analiza je pokazala da ostaci gotovo sigurno pripadaju nestalom avonu kompanije Malaysia Airlines", rekao je Chester te dodao da je potraga za avionom fokusirana na pravu lokaciju.

Malezijski ministar transporta Liow Tiong Lai je na konferenciji za medije rekao da uzorci boje sa ostataka pokazuju da vrlo vjerovatno pripadaju nestalom avionu.

Australski timovi i dalje pretražuju dno okeana u nadi da će pronaći olupinu. Preostalo je još 25.000 kvadratnih kilometara nepretraženog morskog dna.