Svijet
19

Pronađene masovne grobnice sa 1.700 iračkih vojnika koje je ubio IDIL

Klix.ba
Masovne grobnice u kojim se nalazi 1.700 tijela iračkih vojnika, koje su zarobile i pogubile snage IDIL-a, pronađene su u gradu Tikritu, piše BBC.
Foto: AFP
Foto: AFP

Grobnice se nalaze u blizini bivše američke baze Kampa Speicher. Irački forenzički timovi su počeli iskopavati tijela iz 12 grobnica nakon što je grad nedavno oslobođen od IDIL-a. Ubistva su se dogodila 2014. godine, nakon čega je IDIL na društvenim mrežama objavio snimke i fotografije egzekucije uglavnom šiitskih vojnika.

Preživjeli tvrde da su militanti ispitivali vojnike tražeći šiite prije nego su ih ubili. Ekshumacije su počele samo nekoliko dana nakon što je Tikrit oslobođen zajedničkim naporima iračke vojske i šiitske policije. Borba za ovaj grad je trajala mjesec dana.

Foto: AFP
Foto: AFP

Žrtve će biti identificirane pomoću analize DNK uzoraka.

"Počeli smo iskopavati prvu grobnicu u kojoj smo dosad pronašli 20 tijela. Ovo je užasna scena, nismo mogli zadržati suze. Kakvi divljaci mogu hladnokrvno ubiti 1.700 ljudi?", riječi su istražitelja Khalida al-Atbija.

Neke od grobnica se nalaze u utvrdi bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina, koja je postala sjedište IDIL-a nakon što je grad zauzet prošle godine.

Ofanziva na Tikrit je počela 1. marta, a u njoj je učestvovalo blizu 30.000 boraca. Iračka vojska će sada pažnju usmjeriti na Mosul, grad koji je najjače uporište IDIL-a.