Svijet
0

Pronađena tijela u olupini Concordije

FENA
Costa Concordia (Foto: AFP)
Costa Concordia (Foto: AFP)
Tijela nekoliko žrtava, najvjerovatnije četiri, pronađena su u srijedu u potonulom dijelu kruzera Concordia, rekla je jedna talijanska zvaničnica.

"Tijela žrtava su locirana, i čini se da ih ima četiri. Operacija vađenja tijela je u toku", rekla je Francesca Maffini, glasnogovornica Franca Gabrielija, vladinog povjerenika zaduženog za pitanja ove katastrofe s otoka Giglioa, gdje se dogodila nesreća Concordije 13. januara.

"Tijela su raspadnuta s obzirom na vrijeme provedeno u vodi i teško je tačno reći koliko ih je pronađeno", precizirao je agenciji AFP izvor koji je želio ostati neimenovan.

Talijanska civilna zaštita koju vodi Gabrieli i koji upravlja raznim aspektima te katastrofe navela je u saopćenju da su tijela pronađena u unutrašnjosti mosta broj 4 nakon svjedočenja preživjelih koji su uputili na mjesta na kojima bi se mogle nalaziti žrtve.

"Operacija vađenja tijela će trajati dugo zbog teških uslova ove intervencije", precizirala je civilna zaštita.

Kruzer Costa Concordia je 13. januara prevozio 4.229 osoba, od kojih 3.200 turista 60 različitih nacionalnosti i hiljadu članova posade, kada je udario u stijenu pored malog otoka Giglio koji se nalazi u toskanskom arhipelagu.

U brodolomu je život izgubilo 17 osoba, a 15 se smatra nestalim, ne računajući tijela pronađena u srijedu.