Meksiko
0

Pronađena tijela osam otetih policajaca

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Osam policajaca, koji su oteti u petak u meksičkoj državi Gerero, pronađeni su mrtvi, javlja mreža BBC.

Deveti pripadnik policijske jedinice pronađen je živ sa teškim povredama glave, a tijela nekih ubijenih policajaca su osakaćena.

Policijska jedinica istraživala je ubistvo u trenutku kada je upala u zasjedu. Devet agenata federalne policije poslato je u oblast Teloloapan, nakon što je javljeno da se u tom kraju dogodilo ubistvo.

Tokom potrage za osumnjičenim ubicama oni su upali u zasjedu velike grupe napadača. Dva policajca nađena su mrtva u blizini mjesta otmice, dok je preostalih šest nađeno 15 kilometara dalje.

Državu Gerero potresa nasilje u vezi sa drogom, u kome je od 2006. godine ubijeno više od 28.000 Meksikanaca. U maju ove godine u napuštenom rudniku uglja u gradiću Taksko, u oblasti Teloloapan, pronađeno je 55 tijela. 

Vjeruje se da narko bande koriste ovaj rudnik kao masovnu grobnicu. Država Gerero je glavni mekskički region za proizvodnju opijuma. U ovoj državi česti su sukobi rivalnih narko bandi koje se bore za kontrolu unosnih puteva krijumčarenja droge u SAD duž obale Pacifika.