Egipat
0

Pronađena piramida faraonove majke

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Egipatski arheolozi otkrili su piramidu ukopanu u pustinji za koju vjeruju da je bila sagrađena za majku faraona koji je vladao prije više od 4.000 godina, saopćio je Zahi Hawass, direktor Vrhovnog vijeća za starine u Egiptu.

Piramida, pronađena prije dva mjeseca u pustinji južno od Kaira, najvjerojatnije je sadržavala posmrtne ostatke kraljice Sešešet, majke kraljice Teti, koja je osnovala Šestu egipatsku dinastiju i vladala od 2323. do 2291. p.n.e.

"Jedina kraljica čiju piramidu nismo otkrili je Sešešet, zato sam uvjeren da se radi o njezinoj piramidi", kazao je Hawass, najpoznatiji egiptolog na svijetu, prenijela je agencija Reuters.

Šesta dinastija smatra se posljednjom dinastijom Starog kraljevstva drevnog Egipta. To je vrijeme sukoba unutar kraljevske porodice i urušavanja centralne vlasti nakon kojeg su u Egiptu nastupile godine gladi i društvenih nemira.

Arheolozi su dosad pronašli piramide koje su pripadale dvjema kraljevim ženama ali ne i piramidu njegove majke.

Piramida, koja je originalno bila visoka 14 metara i obložena finim bijelim krečnjakom, iskopana je nedaleko od Saqqare, nekropole vladara drevnog Memfisa, gdje se nalaze najstarije piramide na svijetu, u kojima su sahranjivani vladari starog Egipta.

To je 118. piramida dosad otkrivena u Egiptu, rekao je Hawass.

Arheolozi namjeravaju za dvije sedmice ući u kraljičinu odaju mada vjeruju da su je pljačkaši već ispraznili.

Predmeti kao što je drvena statua drevnoga egipatskog boga Anubisa i pogrebne figurice koje datiraju iz kasnijeg perioda navode da je groblje korišteno i u doba Rimljana, objasnio je Hawass.