Svijet
0

Pronađena jedna od djevojčica koje je Boko Haram oteo prije dvije godine

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nigerijska vojska pronašla je jednu od djevojčica koje su u aprilu 2014. godine oteli pripadnici terorističke organizacije Boko Haram, potvrdio je njen rođak, istakavši da je djevočica istraumatizirana i u drugom stanju.

Amina Ali Nkeki je prva djevojčica koja je pronađena nakon što je više od 200 djevojčica oteto iz srednje škole u mjestu Chibok, na sjeveroistoku Nigerije.

Yakubu Nkeki je kazao da je Amina (19) pronađena u utorak navečer dok je lutala šumom u blizini granice sa Kamerunom. Dodao je da je njen identitet utvrđen kada su je odveli majci i da joj je otac umro dok je bila u zatočeništvu.

Lider zajednice Pogu Bitrus izjavio je da kako je moguće da su i ostale djevojčice spašene u šumi Sambisa, te da sarađuje sa vlastima kako bi se utvrdio njihov identitet.

U napadu na selo Chibok ekstremisti Boko Harama pod prijetnjom oružjem izveli su iz školskih klupa 276 učenica koje su potom prebačene na dio teritorije koji ne kontrolišu nigerijske vlasti. Desetine njih je uspjelo pobjeći nakon nekoliko sati, dok je 219 ostalo zatočeno.

Taj slučaj izazvao je proteste širom svijeta, a u kampanju "Vratite nam djevojčice" uključile su se mnoge poznate ličnosti.U sukobima sa teroristima Boko Harama, ne samo u Nigeriji, nego i Čadu, Nigeru i Kamerunu dosad je ubijeno 20.000 ljudi, dok je oko 2,3 miliona raseljeno.

Vezani članci