Pomoć istražiteljima
0

Pronađena jedna od crnih kutija belgijskog voza

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Spasilačke ekipe pronašle su u utorak jednu od crnih kutija dvaju vozova koji su se u ponedjeljak sudarili nedaleko od Bruxellesa, dok se za crnom kutijom drugog voza još traga.

Crne kutije će umnogome pomoći istražiteljima da utvrde uzroke koji su doveli do ove teške nesreće u kojoj je 18 ljudi poginulo a više do 170 ozlijeđeno, od kojih više od 95 teško, javio je Associated Press.

Kao mogući razlog sudara vozova navodi se mehanički kvar, ljudska greška, niske temperature. Još jedna važna činjenica koju treba utvrditi je brzina kojom su išli vozovi prilikom sudara.

Prema do sada utvrđenim činjenicama jedan od vozova je prošao kroz crveno svjetlo.

Na mnogim mjestima u Belgiji postavljeni su posebni mehanizmi na prugama koji aktiviraju kočnice voza koji je prošao kroz crveno svjetlo. Međutim, na mjestu sudara ne postoji taj mehanizam.

Infrabel, tvrtka koja upravlja belgijskom željeznicom, saopćila je da će njihovim tehničkim timovima biti potrebna tri dana da pregledaju šest kolosijeka kada se raščisti mjesto nesreće, što znači da bi željeznički promet ka Bruxellesu bio poremećen sigurno do kraja sedmice.

Dva voza su se sudarila u ponedjeljak ujutro na pruzi Mons - Bruxelles, nedaleko od mjesta Buizingen oko 15 kilometara jugozapadno od Bruxellesa, i izletjela iz tračnica, oštetivši strujne vodove iznad pruge.

U vagonima se u trenutku nesreće nalazilo između 250 i 300 putnika.

Belgijske mašinovođe stupile su u utorak u štrajk, u znak protesta zbog uvjeta rada ali i zato što je u prvim reagiranjima za nesreću okrivljen njihov kolega bez ikakve prethodne istrage.

Zbog štrajka je otkazan veliki broj polazaka vozova, kašnjenja su velika, a nastali su i dodatni problemi u željezničkom prometu jer vozovi tvrtke Eurostar već drugi dan ne prometuju između Bruxellesa i Londona.

Po sigurnosti željezničkog prometa Belgija je 12. među 27 članica EU-a. Na začelju liste kao zemlje s najvećim brojem željezničkih nesreća su Estonija, Litva i Slovačka.